In deze post leer je drie tips die voor jou van belang kunnen zijn bij het maken van de juiste studiekeuze. Drie ervaren studiekeuzebegeleiders komen aan het woord met handige tips om de juiste studiekeuze te maken: Brigitte Bruens, Renée Oprel en Mireille Aalfs. Schrijf je mee?

Tip 1. Doe een meeloopdag – Ervaar de studie

Studiekeuzetip Meeloopdag
In dit blogartikel kwam naar voren dat student Pippi-Lotte bij het maken van haar studiekeuze veel open dagen heeft bezocht om er achter te komen wat ze wilde. Brigitte geeft als tip hierop:

“Denk alsjeblieft eerst eens rustig na over wie je bent, wat je leuk en belangrijk vindt. Praat daar ook over met anderen die jou kennen en eventueel met studiekeuzedeskundigen. Als je daar dan enig idee van hebt, kun je gemakkelijker bedenken welke opleidingen interessant zijn om te bekijken. Dit omdat het anders wel heel lastig wordt want je kunt niet alle opleidingen bezoeken. Bovendien is het vaak zo dat je dan nog niet weet of die opleiding bij jou past.”

Mireille gaat vooral in op deelname aan de meeloop dagen: “Tijdens open dagen worden vaak de positieve kanten belicht van een studie, terwijl je tijdens een meeloop dag echt hoort, ziet, ruikt en proeft hoe het is om deze studie te doen”, vertelt Mireille.

Tip 2. Praten over je studiekeuze is belangrijk – Geef het woorden

Studiekeuzetip - praten
Ook nu komt het belang van het oriëntatieproces weer aan de orde: “Het is vooral belangrijk om te praten over het oriëntatieproces met anderen. Dit helpt de jongere om zich meer bewust te worden van zijn/haar keuzeproces. Vraag je omgeving om open vragen te stellen. Dit stimuleert het denkproces voor het maken van een bewuste studiekeuze”, vertelt Mireille.

Tijdens gesprekken stilstaan bij je belemmeringen is een tip van Renée:

“Stilstaan bij hoe je leert en wat je belemmert om bepaalde dingen aan te pakken is belangrijk. Als je dit allemaal in beeld hebt, wordt het al een stuk makkelijker om te kiezen.”

Tip 3. Stel je Studiekeuze niet uit – Begin op tijd

Begin op tijd met studiekeuze
“Het helpt om je studiekeuze niet uit te stellen en op tijd, meestal aan het begin van je examenjaar, op zoek te gaan naar wat je leuk vindt en wat je goed kunt. Want ik geloof dat je opvalt bij werkgevers als je goed bent in wat je doet en als je doet wat je leuk vindt, wordt je daar goed in!”, vertelt Renée.

Uitstelgedrag valt ook Annet Daamen op:

“De ene jongere is al met de studiekeuze bezig en de andere denkt het komt wel. De laatste groep die ik noemde, gaan echt op kort termijn bedenken en wat nu.”

Hieruit blijkt dat je voortijdig moet beginnen te kijken naar een studiekeuze.

Ben jij al bezig met je studiekeuze? Of kan je je wel wat extra hulp gebruiken? Van welke studies heb je al open dagen bezocht? Laat hieronder een reactie achter!